Integrala nedefinită

Dacă mi se întâmplă să nu știu ceva, o întreb pur și simplu pe Vania. În ultimul rând, lângă Vania ședea Lia care se străduia disperată să rezolve temă la analiză matematică. Era concentrată asupra caietului, privea neajutorată integrala și ofta. Vania era conștiincioasă în toate privințele și știa foarte bine materia.

-Vania, te rog, pot să copiez tema la matematică de la tine? Nu știu cum să rezolv exercițiile și nici nu mai am timp. În câteva minute începe ora….

-Lia, nicio problema, dar trebuie să înțelegi că în felul asta n-ai să știi niciodată să rezolvi integralele nedefinite iar la teză din nou vei lua o notă care nu te va mulțumi. Mai bine iți explic și te ajut să le rezolvi tu. Tu trebuie să le rezolvi Lia. A copia nu este o soluție. Bine?

-Dacă trebuie, bombăni Lia, le voi rezolva!

-Dar Vania, te rog spune-mi, cum să pricep eu mai ușor integralele nedefinite, sunt multe formule și mi se par extrem de complicate.

-Dar Lia, te rog înțelege, întreaga dificultate în rezolvarea integralelor constă în faptul că nu există doar un singur algoritm prin care pot fi rezolvate. Ție îți este greu fiindcă nu ai înțeles nici derivatele. Așa că vom repeta derivatele și apoi iți voi explica integralele. Uite aici ai și tabelul special de instrumente derivate și cele zece formule pentru integralele nedefinite.

-Foarte draguț din partea ta. Ești o colegă foarte bună. Mulțumesc

Lia privi uimită spre ușă.

-Nu se poate! șopti ea, nevenindu-i să creadă ce vede ochilor. Așa ceva nu poate fi adevărat. Nu mi-am făcut tema și deja Doamna a intrat în clasă.

-Bună ziua, dragilor!

-Lia, în starea ei de disperare se ridică din bancă și porni în marș forțat către catedra.

-Bună dimineața, Doamna Profesoară! se adresa Lia Doamnei cu vocea tremurândă.

Eu nu m-am simțit bine aseară și nu mi-am făcut tema.

-Bine Lia, nu-i nici o problemă. Acum eu te rog să mergi în banca. Vom vorbi după ore.

Dintre toate materiile, Liei analiza matematică îi dădea mari dureri de cap. Chiar dacă Lia nu avea o inclinație naturală către cifre, calcule și rezolvare de exerciții, totuși ea stăpânea bine algebra și geometria. În ciuda inteligenței absolut normale totuși ea suferea enorm din cauza incapacității ei de înțelegere a analizei matematice.

În general, Irina o ajuta la nevoie pe Lia când aceasta își făcea temele doar că în ultima perioadă Irina se confrunta cu niște dureri puternice de cap care o punea în imposibilitatea de a se ridica uneori din pat. Lia văzându-și mama că se simte așa de rău, o mințea că nu are teme de făcut. Lia prefera să își facă lecțiile în clasă și apela la ajutorul Vaniei. Doar când o apuca disperarea o implora pe Vania să o lase să copieze tema după a ei. Dar Vania o punea la punct imediat.

Lia o mințise pe Doamna Profesoara. Acasă, ea nu deschise caietul nici cartea de matematică. Ea împreună cu Max și Maia stăteau doar pe lângă Irina. Din când în când o mai întreba pe Irina, dacă avea nevoie de ceva și ea o ajuta cu tot ce îi era necesar. În urma accidentului vascular cerebral, Irina a rămas cu sechele. A renunțat la serviciu și urma un program de recuperare. Mircea susținea acum familia financiar, le trimitea bani din Austria. Tot el reușise să le cumpere apartamentul în care locuiau cu chirie. Cu toate astea le era foarte greu. Se descurcau greu cu treburile gospodărești. Victor, student fiind, el era mai mult la Facultate și se ocupa de cumpărături iar Lia făcea curățenie, gătea, spală deci practic preluase ea toată treaba din casă.

-Lia., te rog, peste zece minute, să vii în cancelarie să stam de vorbă! îi zise Doamna Profesoara Liei zâmbind.

Lia așteptă zece minute după care se îndreaptă cu păși mărunți către cancelarie. Avea mari emoții și nu era dispusă să dea prea multe explicații. Era prea supărată și uneori cu greu își găsea cuvintele iar crizele repetate de plâns o lăsau fără putere.

A ciocănit la ușă cancelariei după care a intrat. În cancelarie era doar Doamna Profesoara.

Doamna s-a apropiat de Lia, și-a pus ușor mâna pe umărul ei și cu mult entuziasm în glas a făcut un anunț.

-Lia, începând cu semestrul al II-lea, după orele de curs, de doua ori pe săptămână vom face câte două ore suplimentare de matematică unde vom repeta toată materia. Asta înseamnă că miercurea și vinerea în loc să termini cursurile la ora 17..00 le vei termina la ora 19.00. Eu știu foarte bine situația ta, știu că te confrunți cu problemele de sănătate a mamei dar am dorința ca tu să nu lipsești de la aceste ore. Mai mult decât atât tu și Vania veți participa la Olimpiada de matematică. Sunt foarte mândră de rezultatele voastre așa că vom lucra mult mai mult împreună pentru a mai bună fixare a noțiunilor de bază.

-Sigur că da, Doamna Profesoara, eu nu voi lipsi de la aceste ore. Lia se înroșise la fața și după ce a răsuflat ușurată a luat-o pur și simplu în brațe pe Doamna îmbrățișând-o cu multă afecțiune.

-Acum, poți pleca Lia, o seară liniștită iți doresc!

-Vă mulțumesc frumos, Doamna Profesoară!

-Lia, nu-i spune Vaniei despre ce am discutat, o voi anunța eu la momentul potrivit.

-Sigur, nu-i voi spune!

Doamna Matei cunoașterea foarte bine situația Liei și a evitat să întrebe ceva despre starea de sănătate a mama ei doar din dorința de a nu-i provoca acesteia o stare de disconfort emoțional.

10 gânduri despre “Integrala nedefinită

  1. Una historia por demás interesante para conocer el desenvolvimientos de los jóvenes hoy en día ya sea en el colegio o la universidad. Muy buena narrativa y disfruté de la lectura. Un gran abrazo y que tengas un feliz fin de semana.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s