Faptele sau cuvintele?

Uneori ne agățam de cuvintele pe care vrem sa le auzim de la cineva și trecem cu vederea faptele care sunt contrare acelor cuvinte.

Sunt oameni care mint si manipulează cu ajutorul cuvintelor – pentru ca este ușor sa le spună si pentru ca interlocutorul este dornic sa se agate de ele.

Sunt femei care se lasă amăgite de bărbați (dar și reciproca este valabila) deoarece ele își doresc atât de mult sa creadă ca „nu-i adevarat ca te înșel” , „nu este ceea ce vezi/crezi”, „nu știu de ce am făcut asta, nu o sa se mai întâmple” etc.

Este o dovada de maturitate și echilibru emoțional sa-ți dai voie sa percepi adevarul asa cum este el si sa nu te amăgești sau sa permiți sa fii mințit doar ca sa poți sa continui sa trăiești în iluzia pe care ți-ai creat-o în mintea ta.

Nu le permite altora sa profite de pe urma naivității tale (auto-impuse) pentru ca vei suferi mult mai mult decât dacă iți dai voie sa vezi adevarul acum, asa cum este el. Nu le mai cauta altora scuze doar ca sa poți sa continui sa trăiești în lumea ta „roz” și sa-ți faci speranțe deșarte, iar ei sa te trateze cu lipsa de respect și prețuire.

Faptele sunt fapte, iar vorbele sunt, uneori, doar o modalitate prin care tu accepți sa fii manipulat.

Tu ce alegi sa crezi: faptele sau cuvintele?

Ursula Sandner

Odată,  un țânțar s-a lăudat unei iguane că a văzut un fermier care dezgropa igname de mărimea unui țânțar. Iguana a început să râdă când a auzit asa ceva și n-a mai vrut să asculte în continuare asemenea prostii. Bodogănind, și-a pus bețișoare în urechi și apoi a luat-o la fugă prin păpuriș.

Alergând, iguana a enervat un piton prietenos care s-a strecurat într-o vizuină și a speriat un iepure. Văzând cum iepurele a ţâşnit speriat din propria lui vizuină, o cioară care stătea pe o cracă de deasupra a dat alarma că pericolul se apropie. Maimuța a reacționat la alarmă ciupind un pui de bufniţă și atunci bufniţa-mamă a început să protesteze atât de tare, încât din cauza ţipetelor ei Soarelui i-a fost frică să mai răsară.

Nopțile au devenit mai lungi și când Regele-Leu a convocat o adunare pentru a vedea ce s-a întâmplat, a aflat că totul a pornit de la țânțarul cel pisălog. Găsirea vinovatului a satisfăcut-o pe bufniţă, care a reușit să convingă Soarele să răsară din nou. Dar, vai, țânțarul a rămas cu conștiința încărcată și a devenit astfel o pacoste pentru toți.

Sa apucat el a zbura pe lângă o pajişte şi la un moment dat obosit. Atunci s-a gândit să îşi tragă puţin sufletul şi să se odihnească pe coarnele unui taur care stătea la soare, pe pajiştea aceea.

După ce s-a odihnit pentru un timp, țânțarul s-a pregătit să îşi ia zborul. Înainte să plece, acesta i-a cerut scuze taurului că a stat să se odihnească pe coarnele lui.

Țânțarul a crezut că taurul va fi foarte încântat că el s-a decis în sfârșit să ia zborul de pe coarnele lui, însă taurul i-a spus: “Pentru mine e același lucru. Nici măcar nu am observat că stai pe coarnele mele.”

Morala: Uneori ne credem mai importanți decât ne cred cei din jurul nostru. Nu înseamnă însă că nu suntem importanți, dar lucrurile egoiste pe care de multe ori le facem sau le spunem, ne pot pune în ipostaze neplăcute.

3 gânduri despre “Faptele sau cuvintele?

  1. E o mare calitate asta de ne putea vedea lungul nasului. Dar şi asta, cumva, e strâns legată de cuvinte şi fapte, aşa ca-n povestea cu ţânţarul. Se rostogolesc evenimente şi reacţii şi se face un lanţ. Noi suntem ultima za, aşa cum suntem şi prima. Deci puterea e la noi. Dar contează mult să ne ştim accepta şi atunci putem avea pretenţii de la alţii să se comporte aşa cum merităm.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s