Valea Latoriței – o zonă care uimește cu frumusețea ei sălbatică

În Munții Latoriței găsim numeroase colțuri de rai care ne fascinează cu frumusețea lor fără pereche. De exemplu, pitoreasca Valea Latoriței, din județul Vâlcea, adăpostește veritabile comori, printre care și două “ochiuri” de apă fără egal, potrivit howandwhy.ro.

Unul dintre acestea este spectaculosul lac de acumulare Petrimanu, aflat la o altitudine de aproximativ 1.100 de metri. Acesta a fost amenajat în anul 1977, pentru alimentarea unui alt  lac de o frumusețe fără egal, respectiv Vidra.

Lacul Petrimanu, spre care se poate ajunge din localitatea vâlceană Ciunget, ocupă o suprafață de vreo 17 hectare, iar adâncimea acestuia ajunge până la aproape 50 de metri. De asemenea, barajul, aflat la o distanță de aproximativ 70 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, are o înălțime de 50 de metri și se întinde pe 190 de metri.

Un lucru este cert: întreaga zonă uimește cu frumusețea ei sălbatică. Lacul este înconjurat de versanți acoperiți de păduri neatinse, astfel că peisajele de care vă veți bucura în această oază de liniște și relaxare, unde timpul pare să stea pe loc, sunt, fără doar și poate, excepționale. În apropiere se află și Cheile Latoriței.

Tot pe Valea Latoriței se află și Lacul Galbenu, la 5 kilometri de Petrimanu, respectiv în apropierea stațiunii Voineasa. Barajul a fost ridicat în anul 1974, iar lacul care se întinde pe 17 hectare are un volum de aproape trei milioane de metri cubi de apă.

Cheile Latoriţei sunt situate în partea de sud a Munţilor Latoriţa şi în cea de nord a Munţilor Căpăţânii, lângă Lacul de acumulare Petrimanu, potrivit ramnicuvalceaweek.ro.

cheile latoriţei 3

Accesul către chei se face, mai întâi, pe şoseaua ce pleacă din Brezoi spre Ciungetu şi, mai apoi, pe un drum asfaltat spre cabana Petrimanu. În centrul localităţii Ciungetu, înainte de un pod, în stânga, este un indicator spre Cabana Tudor. Pentru a intra pe chei, trebuie urmat acel indicator.

Cheile sunt săpate de râul Latoriţa, afluent al Lotrului, în granite şi stânci cristaline, ceea ce imprimă peisajului o notă de o frumuseţe deosebită, sălbăticie şi spectaculos; au o lungime de 5 km şi sunt însoţite de un drum asfaltat deteriorat, care permite accesul cu maşina.
Fac legătura cu Cheile Olteţului, spre Peştera Muierii şi Polovragi, prin Pasul Curmătura Olteţului. Ca o paranteză, după ce se trece de Curmătura Olteţului, drumul este super bun, drum forestier refăcut de curând, cred, fără gropi, cu pietrişul tasat bine.

Cascada cheile latorieţie


Prin Cheile Latoriţei se poate ajunge la lacul de acumulare Petrimanu, iar de acolo, mai departe, se desfac două drumuri: unul prin Curmătura Olteţului (unde se ajunge după un urcuş consistent), coborându-se apoi prin Cheile
Olteţului spre Mănăstirea Polovragi, iar celălalt continuă pe firul apei spre lacul Galbenu, cu ieşire spre izvoarele Latoriţei şi trecând pe lângă Lacul Violeta, puţin mai departe, cu acces în Transalpina, ceva mai la nord de iezerul Muntinului.

Zona Cheilor Latoriţei, precum şi cea învecinată, adăpostesc cea mai mare amenajare hidroenergetică de pe râurile interioare ale României: Ciunget, Vidra, Petrimanu, Galbenu, Jidoaia, Mălaia, Brădişor şi încă altele, măruntaiele munţilor fiind brăzdate de sute de kilometri de galerii, unele cu diametre mult mai mari decât cele ale metroului bucureştean.

Aici se poate întâlni cea mai frumoasă cascadă din România!

Aici, efectiv apa dansează pe munte, e un castel cu mii de aripi, de unde, în perdele îndantelate, apa îngerilor curge ca o armată imperială, pe o înălţime de 15-20 de metri, spre stânca flămândă, care o înghite, spunând totuşi că muntele este regele aici.

Cascada Borogeana este o minune a naturii. Da, este mai frumoasă decât Bigărul! Dacă nu ne credeţi, urmăriţi filmul de mai jos:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s