Templu Tirta Empul Bali

Tirta Empul este un important templu si un izvor montan sfant, situat in satul Manukaya din centrul Bali. Situl serveste ca un set legendar al unei povestiri traditionale despre bine si rau. Este, de asemenea, un loc de patrimoniu cultural national. Complexul, construit in jurul anului 960 d. Hr., este, de asemenea, un martor tacut al vechilor ani ai imparatiei bilienilor, in special in timpul dinastiei Warmedewa. Un alt loc din apropiere si proeminent aflat pe varful unui deal este palatul prezindential, Istana Tampaksiring, construit in timpul anilor presedintelui natiunii Soekarno. Tirta Empul, adica „izvor de apa sfanta”, este de fapt numele unei surse de apa situate in interiorul templului. Primavara hraneste diferite bai de purificare, bazine si iazuri care inconjoara perimentrul exterior, curgand spre raul Tukad Pakerisan. Diverse situri din intreaga regiune si multe alte relicve arheologice se refera la mituri si legende locale. La fel ca in cazul templelor balineze, complexul Tirta Empul Temple are trei diviziuni cheie, si anume o curte frontala, secundara si interioara.

Vizitatorii orasului Tirta Empul intra intai prin gradini luxuriante si cai impodobite cu statui si plante tropicale care duc la intrarea sa. Dupa ce a trecut prin aceasta tipica „candi bentar” (poarta de templu), curte vasta cu peretii care ii intampina pe vizitatori la bazinele de scaldat unde o mare sala de intalnire „wantilan” sta la dreapta. In interiorul curtii centrale, numita „madya mandala” sau „jaba tengah”, pelerinii se apropie mai intai de o baie de purificare rectangulara, in care sunt dispuse in total 13 ghimpari sculptate care se intaind de la vest la est. Dupa rugaciuni solemne la un altar, acestia incep sa patrunda in apa clara, rece a muntelui. Cu mainile apasate impreuna, se arunca sub ata de strapungere a primului ghiulei, continuand spre a unsprezecea. Apa din ultimele doua din cele 13 ghiare este destianta purificarii in ritualuri funerare. Mitul din spatele primaverii curative si purificatoare povesteste despre un conducator balin, cunoscut sub numele de Mayadenawa, despre care se spune ca a sfidat influenta hinduismului si a negat subiectilor sai rugaciuni si practici religioase. Legenda spune ca in cele din urma a infuriat zei, iar intr-o campanie, dumnezeul Insra a cautat subdula lui Mayadenawa.

Tactica ascunsa a lui Mayadenawa care fugea de trupele lui Indra a avut loc in diferite locuri din intreaga regiune, de la raurile Petanu la Pakerisan si pana la nord de Tampaksiring. Aici, prin puterile sale magice Mayadenawa a creat un izvor otravit, din care trupele epuizate ale Indrei au baut si au cedat. Indra a observat caderea barbatilor sai si, in curand, si-a inaltat personalul in pamant, unde a izbucnit un prim izvor de purificare, pentru a vindeca trupele si pentru ai aduce pe unii din ei la viata. Aceasta escapada a devenit fundamentul legendar al primaverii sfinte a lui Tirta Empul, precum si zilele sfinte ale lui Galungan si Kuningan celebrate de hindusii balinieni.(mypal.travel )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s