Zarzavat pentru iarnă cu roșii, ardei gras, pătrunjel la borcan

Eu am început pregătirea conservelor și a zarzavaturilor pentru iarnă. Cum am putin timp liber profit de ocazie și ma pun pe treaba. Astăzi am făcut primele 16 borcane de zarzavat pentru ciorba și mâncare.

Zarzavat pentru iarna cu roșii, ardei gras, pătrunjel la borcan.

Ingrediente:

– 10 kg roșii sănătoase și bine coapte
– 4 kg ardei gras
– 4 linguri cu vârf de sare grunjoasa
– 10-12 legături de pătrunjel

Mod de preparare:

Luam un vas mare curat emailat.
Roșiile, le spălam și curățam de pielita și apoi le tăiem în felii potrivite.
Spălăm și curățam ardeii de semințe si ii tăiem julienne apoi ii punem peste roșii. Adaugăm și pătrunjelul spălat și tocat mărunt. Mai adaugăm sarea, amestecam bine și lăsam câteva ore pentru întrepătrunderea gusturilor.

Umplem borcane de 800 grame, le închidem bine cu capace si le punem la fiert in bain-marie sau se pune un prosop mare de bucătărie pe fundul cratiței în asa fel încât și marginea cratiței sa fie acoperita cu prosopul , se pun borcanele de acoperă cu apa și se pune direct pe aragaz la sterilizat. Se țin 60 de minute după ce apa a început sa clocotească. Apoi se oprește focul, se lasă acoperite pana a doua zi sa se răcească lent, după care se așează în cămară.
Din cantitățile de mai ies 16 borcane de 800 grame.

Reclame

6 gânduri despre “Zarzavat pentru iarnă cu roșii, ardei gras, pătrunjel la borcan

  1. Nu mai usuc, nu mai pun la borcan. Un întreprinzător a pornit o afacere cu o seră și, de doi ani avem mărar și pătrunjel verde și de revelion. Și-i incomparabil!
    Un borș cu perișoare cu mult pătrunjel verde, acru de să-ți scrâșnească măselele a doua zi de Crăciun, sau o salată de ouă cu lămâie,muștar, piper și mărar.
    Aaaa!
    Simți că revii la viață 😉 !!!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Eu am ajuns la concluzia ca viata cu cât este mai simpla cu atât este mai valoroasa.Simplu nereferindu-se doar la putin si atat ci la esențial folositor și util adică calitate în loc de cantitate. Si tot eu cred ca același lucru se întâmplă și în cazul oamenilor.Cu cat omul este mai simplu si mai modest cu atat mai mult el poate ajuta , înțelege și empatiiza cu aproapele sau.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Acest articol mi-a amintit de copilarie, când, la doar 15 ani lucram la o fabrica mare de conserve,în vacanta de vara, unde tot ce trebuia sterilizat trecea prin mânile mele si ale sefului sectiei. Eram foarte mândru de marea responsabilitate ce o aveam, iar dupa ce am învatat tehnica sterilizarii, adeseori seful ma lasa sa ma descurc singur cu podul rulant si cu uriasele cosuri metalice, în care se aranjau borcanele si/sau cutiile de conserve pe care le plonjam în cazane uriase, scriind pe o tablita ora când începea fierberea respectând cu strictete timpul optim, dupa care le raceam, scoteam cosurile, iar cei de la magazie, le luau si aranjau în lazi din lemn pregatite pentru livrarea la magazinele alimentare.
    O amintire care mi-a lasat în Suflet dorul de alte vremuri, în care oamenii socializau cu adevarat simtind unii cu altii bucuriile si necazurile, împartasind (împreuna) din aceleasi valori spirituale rare, însa autentice ale iubirii aproapelui prin prezenta obiectiva si implicare fizica, neconditionata de diferentele de nivel ale treptelor socio-profesionale, atunci fiind mult mai putine decât azi, când unii minoritari, s-au ajuns, si s-au ridicat pâna la cer, crezându-se dumne(zei) apasând, exploatând, comercializând si îngropând majoritatea, în Locuinta mortilor si adâncimile obscure ale pamântului, pentru a-si mentine pozitia de „lideri” în toate dimensiunile si aspectele existentei. 😉

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s